Dom Pérignon este cea mai faimoasă şampanie din lume, şi pe bună dreptate. Povestea faimosului sortiment franţuzesc începe în anul 1668, atunci când Pierre Pérignon serveşte un vin spumant regelui Louis al XIV-lea, iar acesta se îndrăgosteşte pe loc de gustul său deosebit. Dom Perignon Brut are un caracter puternic şi nuanţat şi o aromă seducătoare, influenţată de clima din anul de recoltă, care determină gradul de expresivitate al strugurilor Pinot Noir şi Chardonnay care intră în compoziţia sortimentului. După prima fermentaţie, vinul este turnat în sticle împreună cu zahăr şi ferment şi este sigilat. Fermentul absoarbe zahărul şi provoacă o a doua fermentaţie, care este responsabilă şi de producerea acidităţii. După ce consumă în întregime zahărul, fermentul devine inactiv, însă rămâne în sticlă. Şampania Dom Perignon este învechită timp de cel puţin 7 ani, perioadă în care îşi definitivează caracterul unic.
Caracteristici
Ţara: Hautvillers A.O.C Champagne, Franţa
Soi: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier
Culoare: Galben pai, cu străluciri aurii
Aromă:Arome captivante de migdale, cacao, fructe zemoase şi accente de flori uscate
Gust: Un buchet proaspăt şi elegant, care combină note de brioşe pufoase cu arome vibrante de fructe, ierburi aromatice, fructe uscate şi tonuri delicate de coajă de lămâie
Asociere culinară: Ca orice spumant, este foarte versatil în asocieri culinare. Poate fi asociat cu aperitive, amuse bouche, mizilicuri servite înaintea mesei, cu antreuri sau cu felul principal, pregătite din aproape orice tip de carne, din peşte, crustacee sau fructe de mare, atâta timp cât preparatele nu sunt extrem de iuţi, dulci sau nu au sosuri brune, foarte intens aromate. Se asociază elegnt cu stridii, tartar din peşte spadă, căpşuni trase în ciocolată albă, File Mignon din vită Kobe, carpaccio din vită Angus, sushi şi sashimi din Bluefin Tuna. La finalul mesei face faţă într-un mod reuşit la platourile de brânzeturi fine, garnisite cu nuci pecan, crackers şi fructe proaspete (caise, struguri proaspeţi)
Temperatura de servire: 10 – 12°C
Alcool: 12,5%