Baron Philippe de Rothschild, membru al dinastiei bancare Rothschild, a fost pilot de curse de Grand Prix, scenarist și dramaturg, producător de teatru, producător de film, poet și unul din viticultorii cei mai de succes din lume. Având doar 20 de ani când a preluat controlul Château Mouton Rothschild, Baron Philippe și-a lăsat amprenta asupra podgoriei, el însuși devenind în pofida tradiției aristocratice a familiei, o personalitate extrem de cunoscută pe plan internațional în lumea vinului și nu numai. El este cel care a hotărât pentru prima dată în istoria viticolă din Bordeaux, ca vinurile să fie îmbuteliate doar pe teritoriul Château-ului, și tot el este cel care a promovat etichetele care reproduc tablouri celebre ale marilor artiști contemporani, asociind vinul cu arta.
MOUTON CADET – Una din cele mai importante “noutăți”, a fost crearea în 1932 a primului brand din Bordeaux, total împotriva trendului și tradițiilor momentului. Astfel, a luat “naștere” Mouton Cadet; denumirea de “Cadet”, ce se traduce din limba franceză “mezin”, subliniind implicarea lui în ceea ce avea să devină cel mai cunoscut vin exportat din regiunea viticolă Bordeaux, el fiind cel mai tânăr fiu al familiei.
Vinul, fără clasificarea de Grand Cru Classe al Château Mouton Rothschild (purtând doar rangul de A.O.C. Pauillac, Bordeaux), a devenit un succes aproape instantaneu în protipendada parisiană. Mouton Cadet este eticheta cea mai vândută din regiunea viticolă Bordeaux, ca volum și mai ales ca răspândire pe plan internațional, țări în care acest vin este prezent.
Pe 28 septembrie 2006, la o licitație organizată la Christie’s în Beverly Hills, 6 sticle magnum din anul 1945, se vând la fabuloasa sumă de 345.000$, Mouton Rothschild devenind astfel, cel mai scump vin din lume.
Caracteristici
Soi: 50% Semillon, 45% Sauvignon Blanc, 5% Muscadelle
Culoare: Galben pai, cu accente aurii
Aromă: Foarte floral şi fructat, dezvoltă, odată cu aerarea în pahar, caracteristici intense de minerale cu accente de silex şi cremene atât de caracteristice subregiunii Graves
Gust:Percepţia iniţială este de o prospeţime fructată şi florală, iar finalitatea este predominată de note minerale elegante.
Asociere culinară: Cu orice tip de fructe de mare sau peşte, la grill sau crud, fie ca şi carpaccio sau sashimi. Se asociază cu mâncăruri vegan sau de post nu foarte condimentate, cu paste al pesto şi seminţe de pin sau asezonate cu sosuri albe uşoare pe bază de smântână şi brânzeturi. Un bun partener al brânzeturilor tari (Gruyere din Elveţia/Derby din Anglia)
Temperatura de servire: 8° – 9°C
Alcool: 12%